Jocurile Olimpice atunci si acum

O data la 4 ani toti sportivii de marca din intreaga lume se intrec intr-o olimpiada dedicata lor, ce poarta numele de Jocuri Olimpice, in care sunt prezentate toate disciplinele sportive.

Aceasta intrecere isi are radacinile in istoria si cultura greaca, astfel de intreceri sportive aparand in jurul anul 776 i.Hr, fiind organizate in cinstea zeilor. Denumirea de Olimpiada provine de la orasul grec Olimpa, acolo punandu-se bazele primelor jocuri, simbolul jocurilor olimpice inca din antichitate si pana in ziua de astazi mentinandu-se flacara olimpica ce arde pe tot parcursul desfasurarii competitiei. Jocurile Olimpice au cunoscut si perioade de opreliste incepand cu anul 393 d. Hr cand imparatul Theodosius le-a interzis considerand ca acestea sunt pagane.

De atunci nu s-au mai organizat astfel de competitii sportive pana in anul 1896 cand a avut loc la Atena prima Olimpiada din istoria moderna, cea de-a doua fiind gazduita de orasul francez Paris, marcand totodata si prima participare a femeilor in cadrul jocurilor. Pe tot parcursul desfasurarii competitiilor sportive s-au inregistrat si diverse recorduri, spre exemplu, in editia din 1904 S.U.A a inregistrat un record in privinta numarului de medalii obtinute, fiind desemnata tara cu cele mai multe medalii castigate aproximativ 90% din totalul medaliilor puse in joc.

Ajungand in zilele noastre, trebuie mentionat ca, Jocurile Olimpice ce urmeaza sa se desfasoare in anul 2016 se vor tine la Rio de Janeiro, si ca pentru anul 2020 deja, s-a desemnat urmatoarea destinatie de Olimpiada, aceasta fiind gazduita de catre Japonia la Tokyo.

In urma desemnarii de catre oragnizatori, a orasului Tokyo se estimeaza ca Japonia va avea un castig de aproximativ 60-80 de miliarde de dolari, urmand ca pana la startul primelor intreceri sportive Tokyo sa-si imbunatateasca infrastructura.

Pe plan economic organizarea Olimpiadei de catre japonezi ar putea duce la o crestere a PIB-ului cu pana la 0,3 procente, lucru benefic, avand in vedere ca tara a fost puternic afectata de cutremurul din 2011.

In acest context dezvoltarea economica atrage dupa sine si aproximativ 150.000 noi locuri de munca, pentru delegatiile ce urmeaza sa participe la jocuri, se doreste sa se construiasca cel mai mare centru rezidential din toata istoria competitiei, investitia ridicandu-se la aprozimativ 10 miliarde de dolari.