Detroit - candva agitat, acum falimentat



















Era unul dintre cele mai importante orase din Statele Unite...cel mai mare din statul american Michigan...o bijuterie a industriei...un port renumit...locul unde s-a dezvoltat muzica pop si disco...iar lista ar putea continua.

Astazi numele de Detroit este asociat cu falimentul. Criza si-a pus amprenta in toate sferele societatii. Marele oras american este in paragina, iar majoritatea romanilor si-ar putea permite lejer sa cumpere mai multe vile acolo. Proprietarii si-au scos la vanzare casele pentru numai cateva zeci de dolari, asta dupa ce ei le-au cumparat cu zeci de mii de dolari.

In iulie anul acesta a devenit cel mai mare oras care si-a declarat falimentul. Cu ceva timp in urma, ar fi fost de necrezut. Detroit a fost locul de nastere al automobilelor Ford, dar in 60 de ani si-a pierdut jumatate din populatie, iar anumite companii au parasit una cate una orasul. Astfel, datoria este estimata la 17 miliarde de dolari. De vina este si managementul public defectuos.

In aceasta vara, primarul orasului a facut o declaratie surprinzatoare. El a declarat ca Detroit este primul oras care a cazut, dintr-un lant mai mare de orase. Oare vor mai fi si altele, despre care nu se stie? Situatia este nesigura, insa pozele din Detroit sunt graitoare, dar par editate sau dintr-o alta lume. M-am uitat de mai multe ori si casele au fost atat de frumoase candva. Cine si-ar fi imaginat ca un oras atat de prosper va aunge astazi casa vaganonzilor si a cainilor?

Majoritatea oamenilor asociaza Detroit cu automobilele Ford, insa mai putini stiu ca acolo s-a dezvoltat muzica pop si disco. In 1959 Barry Gordy a infiinat o casa de discuri care avea sa devina cea mai de succes a tuturor timpurilor. Acesta i-a promovat pe Michael Jackson, Stevie Wonder, Diana Ross sau Marvin Gaye. Acum, insa doar farame mai amintesc despre gloria trecutului.Totul este numai paragina. Un pian prafuit de trecerea timpului, sta parca trist si nostalgic, povestind despre un trecut glorios, ce pare mult prea indepartat.

Desi la dimensiuni mai mici, in Romania este un astfel de caz: Aninoasa, un oras din Hunedoara. Anul acesta si-a declarat falimentul, pentru ca datoriile nu au mai putut fi achitate. Edilii insa au cheltuit foarte multi bani pe publicitate, combustibil si servicii de telefonie.