Beneficiile broccoli-ului pentru sanatate

Unul dintre alimentele minune ale secolului in care traim s-a dovedit a fi broccoli, o leguma apartinand familiei crucifere sau brassicacee (Brassica oleracea), fara gust puternic, extrem de usor acceptata atat de adulti cat si de copii.

Gatit la aburi, broccoli este extrem de eficient in reducerea colesterolului. Chiar si consumata in forma cruda, leguma isi mentine aceasta capacitate, insa nu la cote atat de ridicate ca atunci cand este pregatita la steamer. De asemenea, este un bun detoxifiant al organismului, eliminand toti agentii de contaminare care pot ataca organismul. Datorita unui flavonid cunoscut sub numele de kaempferol, broccoli are un rol determinant in reducerea efectului alergiilor asupra organismului. De aici poate incepe o discutie importanta referitoare la o dieta hipoalergenica bazata pe brocoli.

Pe de alta parte, una dintre marile probleme cu care ne confruntam in prezent, carenta de vitamina D, mai ales in cazul copiilor, poate fi si ea combatuta cu ajutorul broccoli-ului. Acesta are o combinatie foarte puternica de vitamina A si vitamina K, ambele avand un rol extrem de important in echilibrarea metabolismului atunci cand corpului ii sunt infuzate doze mari de vitamina D.

Un alt beneficiu extrem de important al broccoli-ului este acela ca reduce riscul aparitiei atacurilor de cord. Se pare ca un flavonoid continut atat de broccoli cat si de conopida, varza si varza de Brxelles previne constituirea de radicali liberi, care in exces pot dauna celulelor si pot declansa chiar forme de cancer. Vezi mai multe pe aceasta tema, pe Mondo Caffe.

Data fiind actiunea benefica dovedita a broccoli-ului asupra organismului uman, 2-3 portii din aceasta leguma (ca de altfel si din alte legumele apartinad familiei crucifere – conopida, varza, nap, etc) introduse in dieta saptamanala ar fi un minim necesar. Broccoli se gateste la abur timp de 5 minute, o expunere prelungita ducand la pierderea nutrientilor, dar si aromei sale.